• office@smeprojects.ro
  • Piata Walter Maracineanu, nr. 1-3, etaj 1, Sector 1, București

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în calitate de beneficiar, a implementat în perioada septembrie 2017 – ianuarie 2021 proiectul Diaspora ReSTART (POCU/89/3/7/107561), proiect co-finanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Partenerii din cadrul proiectului au fost: Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est – partener 1; Global Commercium Development SRL – partener 2, Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) – partener 3 și Metodo Estudios Consultores SL – partener 4.

Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbana din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din Diaspora.

Următoarele obiective specifice ale proiectului au fost îndeplinite:

1. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale și susținerea dezvoltării spiritului antreprenorial și inovator a 409 de persoane din Diaspora care doreau să inițieze o activitate independentă, prin participarea la cursuri de formare în domeniul antreprenoriatului;

2. Creșterea gradului de informare și de conștientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului, care poate fi o opțiune de carieră pentru fiecare, prin desfășurarea unei campanii de promovare;

3. Încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unei scheme de ajutor de minimis pentru 48 de start-up-uri;

4. Creșterea ocupării în regiunile mai slab dezvoltate ale României prin crearea a 120 de locuri de muncă în întreprinderile nou înființate, din care 117 locuri de muncă au fost menținute timp de 6 luni de la finalizarea perioadei de implementare a planurilor de afaceri.

„Proiectul Diaspora ReSTART a prezentat toate condițiile necesare pentru începerea și susținerea unei afaceri. Programul de formare, ca parte din perioada pregătitoare, a venit în ajutorul celor care au dorit să înceapă o afacere având o idee bună, dar care nu știau cum să o implementeze. CNIPMMR a prezentat foarte clar condițiile de eligibiltate, iar ghidul de implementare a fost foarte detaliat și obiectiv. Colaborarea cu echipa proiectului a fost una foarte profesionistă. Au răspuns promt tuturor întrebărilor și au găsit soluții de fiecare dată pentru implementarea cu succes a planurilor de afaceri. Chiar dacă afacerea mea nu a funcționat cum m-am așteptat având în vedere contextul actual, recomand cu încredere CNIPMMR pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, a declarat Raul Jurj, un antreprenor finanțat în cadrul proiectului. Afacerea sa vizează oferirea de consultanță tehnică pentru construcții, în regiunea de dezvoltare Vest.

„Experiența Diaspora ReSTART a fost una din care am ieșit cu zâmbetul pe buze deoarece am construit o mică afacere cu fonduri nerambursabile. Recunosc că aș fi vrut să fac asta de dinainte să aflu de acest proiect, dar nu am avut puterea financiară necesară. Această finanțare te propulsează mult mai ușor către succes, dar trebuie să sțim că nu aș fi reușit fără un aport financiar propriu adus în firmă. Uitându-mă în urmă, dacă în perioada de implementare totul este făcut cu simț de răspundere și pus la punct, perioada de monitorizare este una simplă. Mulțumesc pe această cale mentorilor și coordonatorilor acestei scheme de minimis, care din punctul meu de vedere au tot respectul pentru implicare, corectitudine și devotamentul de care au dat dovadă. Per total, pot spune că a fost o experiență plăcută, doresc a mai accesa și alte fonduri europene și îndemn tineretul și nu numai să acceseze astfel de proiecte pentru a se propulsa în viață”, a declarat George Cojocaru, un tânăr antreprenor finanțat prin activitățile proiectului. Business-ul său oferă servicii de piesagistică / grădinărit, în regiunea Sud Muntenia.

Informații cu privire la specificul beneficiarilor și a firmelor finanțate

– Antreprenorii români au înființat 48 de firme cu ajutorul fondurilor nerambursabile acordate prin proiectul Diaspora ReSTART;

– 32 dintre antreprenori au fost persoane de gen masculin, 16 de gen feminin;

– Ponderea cea mai mare a antreprenorilor finanțați a fost încadrată în rândul persoanelor care au vârsta între 30-45 de ani;

– Cu privire la nivelul studiilor, ponderea cea mai mare este cea a persoanelor cu studii superioare (nivel 6 ISCED), respectiv 19 persoane dintre cele finanțate.

– După țara de reședință la momentul înscrierii în proiect, alocarea antreprenorilor finanțați este următoarea:

1. Marea Britanie – 17 persoane

2. Spania – 11 persoane

3. Italia – 6 persoane

4. Germania – 3 persoane

5. Franța, Moldova, Olanda – câte 2 persoane

6. Australia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, SUA – câte 1 persoană

– Domenii de activitate (CAEN) de interes au fost: „Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor”, „Hoteluri şi restaurante”, „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice”, „Activităţi de spectacole, culturale şi recreative”, „Alte activităţi de servicii”;

– Start-up-urile care au finalizat cu succes implementarea planurilor de afaceri au creat și menținut un număr de 117 locuri de muncă, în fiecare regiune a țării (cele mai multe în regiunea Nord-Est – 37 de locuri de muncă).

Bugetul total al proiectului a fost de 17.081.480,70 lei, din care valoarea co-finanțării Uniunii Europene și a Gurvenului României a fost în valoare de 16.967.742,36 lei. Proiectul a fost implementat la nivelul regiunilor mai puțin dezvoltate ale României (Nord-Est, Sud-Est, Sud Munteania, Centru, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia) și a avut o durată de implementare de 40 de luni (19.09.2017 – 18.01.2021).

Proiect co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014–2020.